Forskaren Ruben Puentedura föreläser i Växjö om datorn som redskap för ökat lärande (uppdaterad med presentation)

I fredags, den 17 augusti 2012, var den amerikanske forskaren Ruben Puentedura i Växjö och föreläste om dator och teknik som ett pedagogiskt verktyg. Föreläsningen riktade sig i första hand till en-till-en-skolorna på grundskolan och de kommunala gymnasieskolorna.

Ruben Puentedura har arbetat fram modeller  för hur man kan använda datorn så att den verkligen kan bli ett redskap för ökat lärande. Han har bland annat studerat en av de tidiga och riktigt stora en-till-en-satsningarna i den amerikanska delstaten Maine och bland annat därefter utarbetat en modell för användningen av en-till-en-datorer. För att knyta de modeller som han presenterade till den svenska skolan föreläste även Kristina Björn, som bland annat har varit verksam som IT-strateg i Falkenberg med skolutveckling i fokus.

Nedan finns inbäddade filmklipp och länkar till mer information om:

  • En introduktion till SAMR-modellen på svenska
  • Ruben Puenteduras presentation som han visade i Växjö (presentationen är från hans egen webbsida)
  • Ruben Puenteduras första föreläsningspass i Växjö om SAMR-modellen
  • Kristina Björn kopplar SAMR-modellen till den svenska skolans styrdokument
  • Ruben Puenteduras andra föreläsningspass i Växjö om bland annat TPCK-modellen
  • Länkar till mer information om Puenteduras forskning
Introduktion till SAMR-modellen på svenska: (filmen är gjord av Ola Henningsson i Karlstad)

Puenteduras första föreläsningspass om SAMR-modellen:

Kristina Björn kopplar SAMR-modellen till svenska läroplaner och styrdokument:

Ruben Puenteduras andra föreläsningspass bland annat TPCK-modellen med presentation

Länk:

Ruben Puenteduras webbsida

Hur används en-till-en i världen?

En-till-en, 1:1, eller att ge varje elev en dator/surfplatta/digital enhet, pågår över hela världen, men på olika sätt och med olika förutsättningar. Det finns även en hel del forskning som följer dessa satsningar för att utvärdera och studera dem.

Tack till Per Klasson på gymnasieförvaltningen i Växjö kommun, för filmningen och för en del av länkarna.
(Tänk om, där Kristina Björn arbetar är ett utbildningskonsultföretag som arbetar nära Apples satsning på en-till-en i skolan i Sverige. Microsoft har en liknande satsning som heter Innovativa skolprogrammet)
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailfacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>